Micoze cutaneo-mucoase

Micoze cutaneo-mucoase

Sunt afectiuni ale pielii capului, corpului, unghiilor si mucoaselor determinate de infectii cu agenti fungici (micro-organisme inrudite cu, ciupercile) care au efecte patogene (nefavorabile) asupra organismului. Omul sanatos se poate contamina!

Cum ne putem contamina?

– de la o persoana bolnava
– de la diferite animale
– din sol (tricofitii inflamatorii)

Micozele cutanate intereseaza toate grupele de varsta.

Factori favorizanti

– raspandirea larga a incaltamintei confectionate din materiale sintetice si de cauciuc, mentinand o umiditate crescuta a picioarelor.
– utilizarea ciorapilor si a lenjeriei din fibre sintetice, care favorizeaza transpiratia.
– frecventarea strandurilor, a piscinelor, bailor publice.
– extinderea persoanelor care traiesc in colectivitati (scoli, camine, internate) sau a celor care frecventeaza locuri de cazare in comun (moteluri, hoteluri)
– cresterea numarului de persoane ce fac afectiuni metabolice, din cauza abuzului alimentar si sedentarismului, in special diabet zaharat si obezitate (boli insotite frecvent de infectii micotice, in special candida).

Diagnosticul cert il detine examenul micologic de laborator!

Clasificarea Micozelor

1. Tinea pedis sau ciuperca piciorului – cea mai raspandita micoza, intalnita mai ales la persoanele adulte fiind favorizata de incaltamintea sintetica si de cauciuc, ciorapi din fibre sintetice si transpiratia abundenta a picioarelor.

Pielea afectata este umeda si de culoare albicioasa, frecvent intre ultimele doua degete ale picioarelor, ce determina mancarime si miros neplacut. De multe ori aceste micoze pot cuprinde si palmele (Tinea manum).

Netratate aceste micoze ale piciorului pot duce la o serie de complicatii(erizipele, limfangite, adevarate urgente medicale)!

2. Tinea cruris sau Epidermofitia inghinala – afectiune localizata la nivelul pliurilor inghinale, unde produce un placard eritemato – scuamos sau rosu-violaceu intens pruriginos, cu marginea mai eritematoasa (rosie), uneori se poate extinde si la nivelul organelor genitale, zona pubiana si santul interfesier (fund).

ATENTIE!! 

De cele mai multe ori punctul de plecare il constituie onocomicoza, adica ciuperca unghiei!

3. Tinea corporis, a corpului – afectiune localizata la nivelul pielii fara par, se intalneste la toate varstele, deci si la copii. Sursa de contaminare o constituie in jur de 60%, cea animala: pisici, caini, vaci.

4. Tinea unguium sau onicomicoza – afectiuni cronice ale unghiilor determinate de fungi. Se asociaza frecvent cu, ciuperca piciorului. Unghia se ingroasa, se pigmenteaza, devine friabila si sfarmicioasa, alteori are o culoare galben-maronie, neregulata cu striatii longitudinale.

Evolutie si prognostic

– o data imbolnavirea unghiei, vindecarea se obtine destul de greu, dar SE OBTINE!!! cu tratament pe cale orala si topice locale.
– parazitarea unghiei aduce bolnavului prejudicii de ordin estetic, iar pe de alta parte, unghia bolnava constituie o sursa permanenta de infectii atat pentru persoana in cauza cat si pentru persoanele din jur.

Tratamentul micozelor

In general nu este unul complicat, iar discutii de genul ,,nu vreau tratament pe gura, imi afecteaza ficatul” sunt de domeniul trecutului, daca ficatul e sanatos, de ce sa nu urmezi un tratament corect si sa te vindeci, de ce sa trenezi si sa faci vindecarea de lunga durata si anevoiasa doar cu tratamente locale.
Daca e afectata unghia, niciodata nu se va vindeca doar cu un topic local !!!