Dermatita Seboreica

Dermatita Seboreica

Este o afectiune ce se manifesta prin aparitia de leziuni eritemato-scuamoase localizate la nivelul zonelor unde avem glande sebacee (pielea paroasa a capului, aripile nasului, partea superioara a toracelui anterior) si care apar pe un teren cu piele grasa, lucioasa, cu pori dilatati (ten seboreic).

Formele clinice difera in functie de localizare:

I. Dermatita Seboreica a pielii capului

1. Forma minora – se manifesta printr-o simpla descuamatie furfuracee (matreata) sau depozite grasoase situate la radacina firelor de par si insotite de prurit (mancarime) local.

2. Forma tipica – pielea capului este eritemaqtoasa (rosie) iar pe ea se formeaza placi scuamoase, grase, care adera de firele de par. Leziunile sunt situatepe partea anerioara a pielii capului iar de cele mai multe ori se pot extindela nivelul lizierei(liniei de insertie a firelor de par) formand un cordon eritemato-scuamos. Evolutia este cronica si netratata, poate determina Alopecia seboreica.

II. Dermatita Seboreica a obrajilor
– apare pe un teren seboreic (gras), sub forma de placi eritematoase acoperite de suame groase, aderente localizate la nivelulsantului naso-genian, intre sparncene si chiar in sparncene.

III. Dermatita Seboreica a regiunii anterioare a toracelui
– cu localizare la nivelul zonei presternale, intre sani si chiar sub sani
– se manifesta sub forma de placi eritemato-scuamoase grase

III. Dermatita Seboreica a sugarului
– se manifesta in primele 2 luni de la nastere, in cadrul crizei seboreice a nou nascutului fiind uneori asociata cu acneea.
– in pielea capului apar depozite scuamoase cu caracter grasos, binecunoscutele „cruste de lapte”
– se poate extindesi la frunte, sprancene, obraji sau gat.

Etiologia
– terenul genetic in primul rand, cu secretie seboreica abundenta, iar pe acest fond se dezvolta germeni saprofiti gen Pityrosporum ovale, care descompun sebumul, iritand tegumentul si duc in final la aparitia leziunilor specifice bolii.
– un rol important il mai au si glandele endocrine cu secretie crescuta de androgeni sau progesteron
– stresul atat ca factor declansator cat si agravant

Evolutia
– este ciclica, cronica cu ameliorari spontane si recaderi periodice.

Tratamentul
– este in functie de forma clinic manifesta si individual fiecarui pacient in parte!