Ce este Acneea?

Ce este Acneea?

Acneea este o boala inflamatorie a foliculului pilosebaceau, deci nu este o boala infectioasa si nu este “data” de stafilococ!

Fiecare folicul contine un fir de par si mai multe glande sebacee, in mod normal sebumul, substanta uleioasa creata de ac gl. sebacee, urca pe firul de par si iese la suprafata pielii. Rolul acestui sebum este ca, in conditii normale sa lubrefieze si sa protejeze pielea.

In cazul acneei, sebumul este blocat la nivelul foliculului de anumite celule aflate la suprafata, urmat de multiplicarea unei bacterii, Propionibacterium Acnes, care se gaseste in mod normal si in cantitati mici la suprafata pileii.

La nivelul fetei secretia sebacee este de 25 de ori mai mare de cat in restul corpului: piept, spate, scalp, zone unde avem aceste gl. sebacee, deci unde poate apare acneea!

De cele mai multe ori sebumul se poate “scurge” singur pe fata si atunci vorbim de “seboree oleossa” sau alteori pielea se descuameaza si vorbim de “seboree sicca”(uscata)

ATENTIE! Niciodata leziunile din acnee nu apar pe un ten uscat, cu secretie minima de sebum!

Formele clinice de Acnee:

La nivelul acestor orificii glandulare deschise, binecunoscutii “pori deschisi” se observa uneori dopuri keratozice sau comedoane.

Punctele negre sau comedoanele constau in formarea unor dopuri de culoare neagra ce ocupa deschizatura glandelor sebacee, atunci cand predomina vorbim de Acneea comedoniana.

Papulele foliculare, mici proeminente rosii,dureroase la nivelul foliculului pilosebaceu – Acneea papuloasa

Pustulele foliculare superficiale provin din evolutia unor papule inflamatorii luand aspectul clinic de paulo-pustule ,ce prezinta in varf o colectie purulenta,care se elimina dupa 3,4 zile si atunci vorbim de acneea papulo-pustuloasa.

Chisturile subcutanate sunt cavitati rotunde/ovalare acoperite de tegument aparent normal,cu un continut lichidian, Acneea chistica.

Cicatricile, de forma si marimi diferite, de cele mai multe ori inestetice,apar frecvent dupa formele pustuloase sau chistice.

Uneori aceste cicatrici iau o forma hipertrofica si atunci vorbim deAcneea cheloidiana, cu localizare la nivelul toracelui sau a cefei.

ACNEEA FEMEII

1. A. postgestativa – apare dupa oprirea estro-progestativelor
2. A. femeii adulte – apare la 10-12 ani de la disparitia A. adolescentului, cu localizarea in special la nivelul barbiei si de cauza neprecizata.

ACNEEA BARBATULUI

Apare dupa pubertate, iar clinic e o forma destul de grava (abcese, noduli, chiste si cicatrici), Acneea conglobata.

ACNEEA COPILULUI

1. A. neonatala, a sugarului-apare in primele 3 luni de viata, sub forma unor pete mici albe la nivelul nasului sau comedoane (puncte negre)
2. A. copilului mare sau prepubertara asemanatoare A. juvenile polimorfe.

Etiopatogenie

– nu este perfect elucidata
– apare datorita tulburarilor endocrine produse de pubertate, in special prin cresterea secretiei de hormoni androgeni, a schimbarii raportului dintre hormonii androgeni si cei estrogeni in favoarea celor androgeni.

Evolutia 

Acneei vulgare (polimorfe)

– boala are evolutie ciclica cu ameliorari si exacerbari spontane
– de cele mai multe ori se intensifica toamna, paradoxal dupa scaderea radiatiilor ultraviolete si in periada premenstruala (cand se accentueaza tulburarile premenstruale)

Tratamentul

Trebuie urmarite cele 3 cauze implicate in patogenia acneei:

1. Scaderea secretiei de sebum
2. Inlaturarea hiperkeratozei foliculare
3. Combaterea microbismului local.

Concluzii

Ce trebuie sa stiti inainte de a incepe un tratament al Acneei?

– Acneea este o boala si se poate trata!
– Tratamentul indiferent de forma, este unul de “atac “ si unul de “intretinere”,deci este unul de durata, necesitand rabdare si incredere!
-Schema de tratament se face fiecarui pacient in parte, deci este un tartament individual, nu “imprumutam”crema prietenei, vecinei..de cele mai multe ori din pacate agraveaza acneea!
– Indiferent de forma, evitati pe cat posibil, mai ales pe periada tratamentului si nu numai, expunerea la radiatiile UV (solar inclusiv) – se folosesc creme de fotoprotectie cu SPF 30, SPF 50+
– Nu se folosesc dezinfectante, sapunuri abrazive pe o piele acneica, nu facem de cat sa o iritam si mai mult.

“Cosurile” indiferent ca sunt comedoane, papule-pustule sau chiste – NU SE “STORC”!