Indepartarea tatuajelor cu laser

Indepartatea tatuajelor, a petelor pigmentare datorate expunerii prelungite la soare sau a celor aparute o data cu inaintarea in varsta, a machiajelor cosmetice semi/permanente nereusite, toate au devenit acum sarcini usoare pentru Laserul ND-YAG.

tatuaje-3

 

Cum se realizeaza un tatuaj?

Se injecteaza pigmenti/coloranti sau binecunoscuta ceeala la nivelul dermului, urmand ulterior migrarea acesteia la nivelul jonctiunii dermo-epidermice. Aspectul zonei dupa indepartaea tatuajului depinde foarte mult de localizarea, de marimea, de tipul de ceeala (pigment/colorant) utilizat, de cat timp a fost facut si nu in ultimul rand de gradul de vindecare a fiecarui pacient in parte. Indepartarea tatuajelor cu ajutorul laserului ND-YAG Q-Switched este astazi cea mai folosita metoda si cu efecte adverse minime.

Cum actioneaza laserul ND-YAG Q-Switced?

Laserul interactioneaza cu pigmentii (ceeala) tatuajului pe care ii degradeaza treptat ducand in final la disparitia lui.

Pigmentii coloranti din tatuaj au spectre specifice de absorbtie a luminii si de aceea pot fi eliminati doar daca energia emisa de laser se afla in cadrul spectrului de absorbtie a pigmentului.

De ce laserul ND-YAG Q Switched?

Pentru ca este un laser special folosit pentru indepartarea tatuajelor datorita celor 2 lungimi de unda: 1064 nm si 532 nm care permit indepartarea unei palete largi de culori: negru, albastru, rosu, portocaliu, verde, acesta din urma fiind cel mai greu de indepartat.

O inlaturare completa a tatuajului cu acest laser se face in aproximativ 6-8 sedinte, deobicei la o distanta de 4-6 saptamani.

La fiecare sedinta o parte din particulele de ceeala (pigment) sunt fragmentate, iar corpul prin intermediul macrofagelor (celule mari ale corpului nostru care au rolul de a distruge aceste particule straine, rezultate din pigmentul tatuajului)

O sedinta dureaza aproximativ intre 15-30 de minute in functie de dimensiunile tatuajului. Imediat dupa prima sedinta pielea este eritematoasa (rosie) asemanatoare unei arsuri solare care se amelioreaza in urma tratamentului post interventie.

Pe langa indepartarea tatuajelor, cu acest tip de laser se mai pot indeparta machiaje cosmetice realizate prin tatuarea semi/permanenta a sprancenelor, a conturului buzelor, a petelor datorate expunerii prelungite la soare (binecunoscutii pistrui,efelide in termeni medicali) sau a petelor datorate fenomenului anti-aging (de imbatranire cutanata).

Nu uitati!! dupa orice interventie laser efectuata la nivelul fetei si nu numai, este obligatoriu aplicarea cremei de fotoprotectie cu SPF 50+!