Retinol versus Retinoizi. Cum ii recunoastem?

Retinol versus Retinoizi. Cum ii recunoastem?

In practica dermatologica folosim retinoizi pentru a trata diverse afectiuni (acnee, pete pigmentare, psoriazis, etc), nu doar pentru rejuvenarea tenului. Este foarte important sa stim in primul rand care sunt diferentele dintre retinol si retinoizi, mai ales cand unii sunt disponibili pentru achizitie, iar cumpararea lor trebuie “controlata”.


TERMENI. SPECIFICATII.

Retinoid este termenul-umbrela folosit pentru intreaga clasa de derivate a Vitaminei A. 

Retinolul si retinoizii sunt ingrediente puternice anti-aging, ce au drept principal scop rejuvenarea pielii. 


CE SUNT RETINOIZII?

Retinoizii sunt compusi chimici derivati din Vitamina A. Retinozii lucreaza prin determinarea pielii de a produce celule noi. Stimuleaza producerea de colagen si ingroasa straturile adanci de piele (care sunt sursa ridurilor). Acestia corecteaza pigmentarea legata de probleme precum petele maronii si reduc dezvoltarea melaninei. Ei se elibereaza numai cu prescriptie medicala si contin formule puternice si concentrate.


CE ESTE RETINOLUL?

Retinolul este o forma de vitamina A, care in mod normal se gaseste in pielea noastra.

In componenta produselor de ingrijire, retinolul se gaseste in mod normal in concentratii de la 0.05 la 1%. Cand retinolul este aplicat topic pe piele, enzimele incep sa lucreze pentru a il converti in acid retinoic, benefic pentru imbunatatirea liniilor fine, a aspectelor legate de uniformizare a culorii pielii si revitalieaza tenul. Procesul de convertire a retinolului in acid retinoic poate dura saptamani intregi. Studii au aratat ca intre 3 si 6 luni de utilizare zilnica a produselor ce au in componenta lor retinol au obtinut rezultate vizibile.


CE ESTE TRETINOINUL?

Tretinoin (numit si Retin-A)l este primul retinoid aprobat de FDA, acum mai mult de 40 de ani. Este un medicament eliberat pe baza de prescriptie medicala si la inceput, dermatologii il recomandau datorita rolului important in tratarea acneei. Astazi, in urma multiplelor studii, s-a demonstrat ca tretinoinul poate diminua cearcanele, poate accelera producerea de colagen si celule noi si face tenul mult mai fin. Este mai puternic decat retinolul, iar efectele sale se observa mai repede, dedoarece este deja formulat precum un acid retinoic. Prin urmare nu mai este necesara conversia sa, cu ajutorul enzimelor pielii, precum in cazul retinolului. Multi pacienti au observat imbunatatiri dupa 4-8 saptamani de utililizare.

Cum recunoastem derivatii  Vitaminei A:

Vitamina A nu actioneaza direct la nivelul pielii, ci are nevoie de o serie de cicluri de metabolizare pentru a ajunge in final la acid retinoid. Acidul retinoic este singurul care poate actiona direct si activ pe receptorii pielii. 

PROCESUL DE CONVERSIE

Retynil Palmitate > Retinol > Retinaldehyda (Retinal) > Acid Retinoic

Retinoizii se gasesc sub doua forme: naturali si sintetici.

Retinoizi naturali se gasesc sub forma de: 

Retinyl palmitate (un ester de retinol, cel mai slab), retinol sau retinaldehida.

Cel mai puternic retinoid se gaseste sub forma de retinoid natural, cum este tretinoinul sau produsi sintetici  (sunt transformati in laborator pentru a reduce riscul de reactii adverse, insa produc aceleasi rezultate precum retinoizii naturali), cum este adapalenul, tazaroten, trifarotenul, isotretinoinul.


RETINOL VERSUS RETINOID

De retinut:

  1. Retinolul este mai bland, insa mai puternic decat retynil palmitate.
  2. Retinolul detine o concentratie activa de acid retinoic mai mica decat retinoizii.
  3. Retinolul se gaseste in creme disponibile pentru vanzare, in timp ce retinozii se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala in urma unei consultatii.
  4. Retinolul lucreaza mai gradual, in comparatie cu retinoizii, datorita structurii sale moleculare si a modului in care este procesat de catre piele.
  5. Retinoizii se folosesc in tratarea mai multor afectiuni ale pielii (acnee, psoriazis, 
  6. Retinoizii se aplica doar seara, iar ziua este obligatoriu sa folositi o crema cu factor de protectie ridicat, indiferent ca folositi retinol sau retinoizi in schema de ingrijire a pielii. Expunerea la razele UV face produsul mai putin activ, prin urmarea actiunea sa benefica este considerabil diminuata. Mai mult decat atat, retinolul poate creste fotosensibilitatea la nivelul pielii si apare riscul de hiperpigmentare. Repet: daca NU folositi crema cu SPF, aceste tratamente va pot dauna.
  7. Retinolul are tendinta de a usca pielea, prin urmare persoanele care au tenul uscat trebuie sa foloseasca si o crema intens hidratanta.
  8. Retinoizii pot sensibiliza, descuama, usca, irita pielea, prin urmare trebuie introdusi in rutina de ingrijire cu mare atentie si pielea trebuie “invatata” sa ii tolereze. Sfatuiti-va cu medicul dermatolog intotdeauna si mai ales INAINTE sa incepeti sa ii utilizati.

RETINOL SAU RETINOID, care este mai bun?

Fiecare persoana este unica, la fel si pielea. Pielea trebuie examinata de catre dermatolog inainte, iar rutina de ingriire trebuie sa fie personalizata in functie de nevoile pacientului.

Utilizarea retinoizilor si alegerea concentratiei lor depinde foarte mult de:

1.afectiunile pielii, 

  1. tipul de ten, 
  2. ce anume doriti sa tratati, 
  3. varsta. 

Bineinteles ca ideal este sa utilizati intai variantele blande ale retinoizilor pentru a vedea evolutia tenului. Daca efectele nu sunt cele dorite, in mod cert puteti apela si la derivatii mai puternici eliberati pe baza de prescriptie medicala. 

Folosite chibzuit si cu rabdare, aceste produse va pot ajuta tenul sa arate mai tanar, mai luminos si mai sanatos!