Sa intelegem melanomul, ce trebuie sa stim despre el?

Ce este Melanomul?

-este cea mai grava forma de cancer cutanat, acesta fiind cel mai simplu raspuns la aceasta intrebare.

Originea Melanomului

-este o tumora maligna care isi are originea in melanocite, acele celule care produc pigmentul de melanina, care ne coloreaza pielea si parul, si care sunt concentrate in majoritatea nevilor(alunitelor).

Care dintre ele sunt mai grave?

-medicul va va spune daca M este in stadiul incipient sau avansat, atunci cand il descrie „in situ”, fie „invaziv”. M „in situ” sau „pe loc”, se afla doar in partea superioara a epidermului, in stratul de supratata al pielii. M „invazive” sunt mai grave, deoarece au patruns mai adanc in piele si e posibil sa fi raspandit in corp celule din tumora primara.

Cele 4 tipuri de Melanom

1.Melanomul Extensiv in Suprafata(plan)-este cel mai raspandit, cam 70% din totalul cazurilor.Acest tip de M, creste in stratul superior al pielii mult timp inainte sa patrunda mai adanc.Primul semn este aparitia unei pete plane sau bombate cu margini neregulate si cu o forma usor asimetrica, culoarea find mult mai inchisa si se poate observa o alternanta a culorilor:bej, maro, negru, rosu, albastru sau alb. Uneori, un nev mai vechi se poate transforma stfel, sau poate creste unul nou pe pielea sanatoasa. S-a observat tot mai des aparitia M pe piept la femei, probabil din cauza bronzatului excesiv in aer liber sau artificial.

2.Lentigo malign-in 10-12% din cazuri de M, este asemanator cu tipul extensiv in suprafata, ramane mult timp pe suprafata pielii, cu un aspect plan sau usor bombat, decolorat in nuante de bej, maro, sau cafeniu inchis. Acest tip de M in „situ”apare cel mai des la cei in varsta , pe zonele de piele expuse cronic la soare de-a lungul timpului, pe fata, urechi, brate si torace superior. Este cea mai raspandita forma de MM in Hawaii.

3.Melanomul Acral Lentiginos-in 5% din cazuri, se raspandeste mai intai superficial, inainte de a intra in piele mai adanc. Apare sub forma unei pete  de culoare neagra sau cafenie sub unghii, pe talpi sau palme.

4.Melanomul Ganglionar-in 10-15% din cazuri, este deobicei deja invaziv in momentul cand este diagnosticat primar, fiind cel mai agresiv dintre toate.

PUNEREA DIAGNOSTICULUI

Cum ati pus diagnosticul? Sunteti sigur ca nu este o greseala?, sunt cele mai frecvente 2 intrebari, doar la pronuntarea cuvantului MELANOM si pe buna dreptate, oricine aude un astfel de diagnostic spera sa fie o eroare, si e adevarat ca un nev( alunita) poate sa semene cu un MM si uneori, sa se dovedeasca a nu fi.Tocmai din aceasta cauza, medicul nu va punea pune un diagnostic de certitudine pana nu primeste rezultatul anatomopatologic, rezultat prin biopsie.

Biopsia : baza diagnosticului de certitudine

-orice nev(alunita) suspecta incepe cu o examinare amanuntita, urmata de o prelevare bioptica de tesut. Scopul este de a extirpa tumora in totalitate, pana in stratul de grasime si se va inlatura si o parte din pielea sanatoasa inconjuratoare( asa zisele „margini de siguranta” ). Proba prelevata se va trimite la laboratorul de anatomie patologica si in urma interpretarii se va afla faca leziunea este benigna sau maligna. Daca este maligna, cancerul este clasificat dupa tip si grosime.

Dermatoscopia: instrument de diagnostic

-se utilizeaza un instrument, numit Dermatoscop, un fel de lupa mai „desteapta” care ajuta dermatologul sa vada atat structura in suprafata cat si in profunzime, si ne poate oferi date in plus decat examinarea cu ochiul liber, fiind de mare folos in special in diferentierea leziunilor pigmentare benigne, de melanoame, sau de alte leziuni pigmentare maligne. Detaliile care se pot identifica cu un dermatoscop inclid o „retea” asemanatoare unui „navod pescaresc” format din pigment si anumite structuri specifice. Se folosesc in prezent o serie de algoritmuri( instructiuni precise de analiza pas cu pas) pentru studierea acestor formatiuni, mai intai pentru a se afla daca leziunea este pigmentara sau nu, si ulterior pentru a vedea daca e maligna sau nu.

Cat e de grav?

Cand punem un diagnostic de Melanom, comunicam pacientului stadiul, de la I( std incipient) la IV(cel mai avansat).Melanoamele timpurii sunt localizate, iar cele avansate s-au raspandit deja, s-au in termen medicali au metastazat.

Melanomul „in situ” sau neinvaziv ramane lcalizat in epiderm

Tumorile subtiri au mai putin de 1mm in grosimea lui Breslow(masoara in mm distanta dintre stratul superior al epidermului si cel mai adanc punct al penetrarii tumorale).

Tumorile mijlocii au intre 1 si 4 mm

Tumorile nodulare au peste 4mm. Prezenta unei ulceratii microscopice creste gradul gravitatii tumorii si o poate muta intr un stadiu mai avansat.

Progresia tratamentelor

Oricine a fost diagnosticat cu melanom este ingrijorat si este o reactie fireasca, multi fiind convinsi ca viitorul lor este sumbru. Din fericire, nu este chiar asa. Cand este vorba de un stadiu incipient al bolii, M fiind localizat si are grosime sub 1mm, excizia chirurgicala sau rezectia este solutia. De aceea, cu cat cancerul este descoperit mai devreme si rezultatele sunt mai bune.

Cum ar putea evolua un NEV(alunita)?

-Marime: Nevul se mareste brusc sau continuu

-Culoare: apare o gama larga de culori si se poate intinde dinspre margine care tesutul inconjurator.

-Inaltime: un Nev care a fost plan sau usor bombat creste brusc in inaltime.

-Pielea inconjuratoare: devine rosie sau prezinta modificari de culoare

-Suprafata: un Nev neted devine brusc rugos, erodat sau pustulos, ulceratia e un criteriu avansat

-Senzatii: -mancarimea este cel mai intalnit simptom timpuriu, care poate fi insotit de senzatii de durere, aceste simptome cel mai adesea pot fi subiective si nu reprezinta un criteriu de diagnostic. Daca observati vreuna din aceste schimbari sau daca apare un nev brusc dupa varsta de 21 de ani, mergeti in cel mai scurt timp la un specialist dermatolog! Actiunea prompta va este cea mai buna protectie.

Detectarea timpurie ramane cea mai buna arma in batalia cu Melanomul!!