Tot ce trebuie sa stim despre TRANSPIRATIE!

Transpiratia are doua roluri principale : controlul termoreglarii si al umiditatii pielii. Termoreglarea este un proces prin care corpul uman mentine un echilibrufiziologic normal(controlul temperaturii), fiind implicate 2 tipuri de glande sudoripare : ECCRINE si APOCRINE.

Functia primara a glandei ECCRINE este de a controla temperatura corpului. Aceste glande sunt complet dezvoltate la nastere si sunt repartizate pe intreaga suprafata a corpului, dar sunt concentrate in principal pe zona axilara, frunte, palme si plane(laba piciorului).La nivel axilar exista aproximativ 150 glande pe cm2 de piele. Secretia transpiratiei  din glandele ecrine este un proces continuu si este rezultatul diferentelor de presiune osmotica, fiind compusa din aproximativ 99% apa, restul fiind saruri si alti compusi in cantitati infime.

Functia fiziologica a glandei APOCRINE nu este complet stabilita, dar se pare ca are rol in atractia sexuala. Glandele apocrine sunt complet dezvoltate din luna a 5 –a de gestatie, regresand pana la pubertate, cand cresc in dimensiuni si incep procesul de secretie. Glandele apocrine sunt concentrate in zona axilara si cea pubiana. Spre deosebire de gl eccrine, secretia gl apocrine este periodica si este controlata prin contractia canalului sudoripar. Glandele apocrine nu se deschid direct la suprafata pielii, ci la nivelul folicului firului de par.

 Cum se produc bacteriile si apare mirosul neplacut la nivelul axilei?

Pielea este colonizata de o varietate de microorganisme. Disponibilitatea apei si a substantelor nutritive la nivelul pielii sunt principalele criterii care influenteaza supravietuirea si dezvoltarea acestor microorganisme. Astfel, densitatea populatiei acestor microbi variaza in functie de zona corpului. Spre exemplu, zonele cum ar fi antebratul, pastraeza mult mai putine bacterii decat zonele umede, bogate in substante nutritive cum ar fi axila. Mediul semi-inchis, impreuna cu secretiile celor doua glande (apocrine si ecrine) aflate in aceasta zona, contribuie la supravietuirea si proliferarea microbilor. Substantele nutritive sunt furnizate de compusii organici din secretia apocrina, iar transpiratia din glandele ecrine asigura sursa de apa si ajuta la raspandirea secretiei apocrine. Secretiile din aceste 2 glande sunt esentiale in dezvoltarea mirosului neplacut. Substantele nutritive organice sunt deasemenea furnizate de sebumul din glandele sebacee( adesea amestecat cu transpiratia apocrina) si descuamarile epiteliale.

Mirosul neplacut apare mai ales in zona axilara , deoarece, spre deosebire de majoritatea celorlalte zone ale corpului, aici sunt prezente ambele tipuri de gl sudoripare( eccrine si apocrine). Deoarece axila este semi-inchisa este greu ca transpiratia sa se evapore din aceasta zona. Axila este, prin urmare, „casa” ideala pentru bacterii( umiditate, caldura, hrana).

Diferenta dintre nivelele ph-ului in transpiratia feminina si masculina

Ca volum, transpiratia eccrina o depaseste foarte mult pe cea apocrina. In timp ce transpiratia axilara apocrina dezvolta un pH mai ridicat decat cea eccrina, pH –ul mediu de transpiratie axilara al femeilor este mai mare decat cel al barbatilor. Cercetarile realizate arata ca pH-ul este de 7, 03 la femei fata de 5, 61 la barbati. Acest lucru are o implicatie deosebita asupra performantelor produselor antiperspirante.

Protectia impotriva mirosului neplacut si al umiditatii

Exista doua tipuri de produse care se aplica pe zona axilara: Deodorantele si Antiperspirantele.

DEODORANTELE CONVENTIONALE  sunt in principal produse de parfumerie. Desi un deodorant poate contine ingrediente cu proprietati bacteriene, modul de actiune este in principaldestinat acoperirii mirosului, deasemenea nu au proprietati de protectie impotriva umiditatii. Forma de prezentare a deodorantelor este SPRAY UL.

ANTIPERSPIRANTELE ofera in plus fata de proprietatile deodorantelor conventionale ( cu ingriediente ca parfum si substante antibacteriene) si, avantajul protectiei contra aspectului umed al axilei. Previn formarea mirosului neplacut prin reglarea nivelului de transpiratie la nivelul axilei. Substantele active din antiperspirante asigura efectul antibacterian datorita aciditatii lor.

Toate antiperspirantele sunt deodorante, dar nu toate deodorantele sunt antiperspirante!!