Afectiunile Unghiilor – Manifestari si Cauze

Afectiunile Unghiilor – Manifestari si Cauze

Unghiile sunt o extensie a pielii noastre. Uneori, nu le oferim ingrijirea de care au nevoie, iar lipsa ei poate duce la aparitia unor afectiuni.

In primul rand, o definitie din literatura de specialitate spuna ca unghiile reprezinta productii cornoase ale pielii, situate pe fata dorsala a falangei terminale. Ele sunt atasate dermului prin patul ungheal. La baza unghiei se gaseste o zona mai palida, delimitata de o linie convexa spre varf, numita lunula. Pentru a intelege mai bine structura sa, va spunem ca o unghie este formata din:

  1. Patul unghial
  2. Lama unghiala
  3. Matricea unghiala
  4. Repliuri unghiale

Legaturile dintre moleculele de keratina sunt cele care confera rezistenta unghiei.

Patul unghial reprezinta structura pe care sta asezata lama unghiala. Este vascularizata (de aici culoarea rozalie) si se situeaza imediat deasupra osului.

Lama unghiala este portiunea vizbila si dura a unghiei. Spre deosebire de patul unghiala, aceasta nu este nici vascularizata,  nici inervata.

Matricea unghiala reprezinta zona ce genereaza lama unghiala si este ascunsa sub pielea de la baza unghiei. Zona matricei este sensibila, iar in cazul loviturilor, aceasta determina modificari de crestere si structura ale unghiei si chiar caderea acesteia.

Modificarile unghiei intervin la nivel de culoare, forma, consistenta si textura, iar in functie de particularitati, patologia unghială care ridică probleme de abordare terapeutică este reprezentată de:

  1. Infectii fungice
  2. Infectii bateriene
  3. Unghii incarnate
  4. Tumori.

Pentru medicul dermatolog, onicoscopia (sau dermatoscopia unghiilor), este o tehnica non-invaziva de diagnostic  ce completeaza examenul clinic in cadrul evaluarii numeroaselor afectiuni ale unghiilor: pigmentari unghiale, tumori unghiale melanocitare si nemelanocitare, afectiuni unghiale inflamatorii, infectioase sau traumatice.

Modificari Unghiale. Cauzele lor

  1. LEUCONICHIA  – aceasta este una dintre cele mai frecvente modificari unghiale, se caracterizeaza sub forme variate de pete mici albe ovalare orizontale si poate sa fie si totala, inseamnand ca intreaga unghie este alba. Traumatismul la nivelul matricei unghiale este cea mai intalnita cauza. Pe langa traumatismele mici repetate, alte cauze implica psoriazisul, keratodermiile, intoxicatiile cu metale grele, afectiuni vasculare sau genetice. In termeni populari, lumea considera ca este vorba despre lipsa de calciu, insa cauza este de fapt o tulburare de keratinizare in momentul formarii unghiei in timpul procesului de crestere. Leuconichia necesita tratament daca prezinta o cauza sistemica.

Leuconichia striată sau liniile Mees se reflecta prin decolorarea albă în benzi multiple transversale, paralele cu lunula. Inhibarea cresterii matricei unghiate determina acest efect. Una dintre cele mai frecvente acte cauzatoare este manichiura excesiva sau inlaturarea traumatica a cuticulelor.

  1. ONICOSHIZIS – se manifesta prin exfolierea marginii libere a unghiei. Prin expunere alternativa repetata si brusca de la umezeala la uscaciune, suntem predispusi sa declansam aceasta modificare a unghiei. De aceea este foarte important mediul in care lucram, cum ne protejam si cum evitam traumatisme ce pot conduce la exfolierea unghiilor. 
  2. ONICOMICOZA – o infectie fungica frecventa, extrem de intalnita, mai ales in randul persoanelor de peste 60 ani sau printre sportivi. Onicomicoza poate afecta mai multe unghii, dar de obicei ciuperca nu le atacă pe toate în acelaşi timp. Ea se poate activa la diverși stimuli (căldură, umezeală, presiune fizică, etc). Semne ale onicomicozei includ: coloratia galbuie a unghiei, ingrosarea lamei unghiale cu rugozitati si denivelari. Tratamentul cel mai eficient la ora actuala este laserul pentru ciuperca unghiei.
  3. ONICOLIZA – in momentul in care se dezlipeste lama unghiala de patul unghial la nivelul marginii libere, afectiunea poarta numele de onizoliza. Aceasta este declansata de regula in urma unor traumatisme locale, dupa expunerea la frig sau umezeala, chiar si dupa agresarea unghiei in timul manichiurii sau pedichiurii. In zonele in care este dezlipita, unghia are culoarea modificată, alb-opacă, similară cu vârful liber crescut al unghiei.Pentru a trata aceasta afectiune, unghiile trebuie taiate scurt, nu trebuie agresata pielea de sub ele si trebuie evitate substantele chimice si traumatismele.

Cauzele onicolizei pot fi: 

  • patologice (diverse afecțiuni ale unghiilor), 
  • microbiene (ciuperci tip Candida, Pseudomonas),
  • virale (Herpes simplex), 
  • medicamentoase (in urma unor tratamente cu antibiotice de tip îndelungat coroborate cu eventuala expunere la soare), 
  • non-microbiene (determinate de traume mecanice, ori de expunerea excesiva în soluții apoase cu pH acid sau bazic). 
  1. MELANONICHIA – aceasta afectiune determina colorarea unghiei in nuante de maro pana la negru.  Are doua forme: melanonichia longitudinala (se prezinta sub aspectul unei benzi longitudinale la nivelul aparatului unghial) si melanonichia  difuza. Melanonichia, in majoritatea cazurilor, este influentata de productia crescuta de melanina de catre melanocitele localizate in matricea unghiala. Aceasta pigmentare a unghiei poate sa fie data de catre mai multi factori precum: afectiunile sistemice, loviturile, infectiile subunghiale, intoxicatii interne, medicamentele, afectiunile inflamatorii sau chiar melanomul subunghial. In ultimul caz, coloratie este longitudinala, debutata cu multi ani in urma, insa modificata in ceea ce priveste dimensiunea, forma, culoarea. Melanonichia longitudinală trebuie să fie evaluată prin biopsie pentru a confirma dacă este benignă sau a găsi mai curand un semn de melanom subungual .
  2. UNGHIA INCARNATA – aceasta modificare a unghiei este de obicei specifica degetului mare de la picior (haluce). Ea apare in urma unui conflict dintre unghie si tesuturile inconjuratoare moi, determinat de traumatisme repetate. Este o problema comuna, de multe ori caracterizata de forma lata si curbata a unghiei. Se manifesta prin durere, inflamatie, edem, roseata, secretii purulente si miros neplacut.

Cauzele incarnarii unghiei sunt diverse: de la pantofi incomozi sau neadecvati, pedichiura incorecta, la predispozitie genetica, sarcina, modificari osoase artrozice, etc. Uneori este insotita de onicomicoza, iar acest lucru aduce dupa sine si celelalte modificari ale unghiei. Multe persoane ignora aceasta problema a unghiei incarnate si considera ca taierea sa poate rezolva aceasta problema, insa efectueaza o taiere incorecta si faciliteaza acumularea de bacterii.

Tratamentul unghiei incarnate presupune fie o abordare conservativa (pedichiura corecta, evitarea incaltamintei nepotrivite) sau abordarea chirugicala de catre medicul specialist.

  1. PAHIONICHIA – aceasta afectiune se manifesta prin ingrosarea excesiva a unghiei, prin afectarea cresterii la nivelul matricii sau prin proliferarea tesutului subunghial.  Factorii declansatori pot fi: psoriazisul, micoza unghiei, eczemele. Pahionichia, ca patologie independentă, este relativ rară. De cele mai multe ori acest simptom însoțește alte boli – etiologia dermatologică sau endocrinologică. Tratamentul presupune in primul rand tratarea bolii subiacente ce declanseaza aceasta afectiuni si folosirea unor creme speciale pe baza de uree in concentratie mare.
  2. LINIILE lui BEAU – apar precum niste santuri orizontale (transverse) pe suprafata unghiei, in mod paralel cu lunula. Traumatismele sau anumite boli sistemice (infectii, tulburari metabolice, etc) pot declansa aceste procese ce modifica productia de cheratina. Aceste depresiuni (adâncituri) care străbat unghia, dispar pe masura ce unghia creste, iar cu cat e mai severa afectiunea, cu atat sunt mai adanci liniile.
  3. HEMORAGIILE IN ASCHIE – acestea sunt niste leziuni ale vaselor sangvine din patul unghial ce pot duce la apariția unor linii fine rosii-violacei sub unghii. Aceste hemoragii sunt cauzate de leziuni determinate de anumite medicamente sau apar în cadrul unor boli, în mod caracteristic în endocardita bacteriană. Aceste hemoragii nu necesită un tratament specializat, intrucat ele dispar in timp, o data cu procesul care a stat la baza aparitiei lor (tratamentul endocarditei bacteriene).